Fotbollspremiär i kalla vindar

En sak jag hittills lärt mig i livet är att det finns två typer av människor. De som gillar att utsätta sig för lite sämre väder samt de som bara gillar värme och solsken. I mitt eget hushåll har vi t ex båda typer; min kära sambo tycker allt väder förutom tjugo grader varmt och sol är miserabelt medan jag själv gärna går ut i snökaos och minusgrader bara för att känna mig levande. Under dagens hemmapremiär där Askeröds IF tog emot Torna Hällestad var båda dessa människotyper tydligt representerade. Å ena sidan de som stod runt planen och där utsattes för riktigt kyliga vindar. Å andra sidan de som skyddade sig från vinden invid klubbhuset och där kunde njuta av en skönt skinande sol.

Själv var jag på plats med mina två barn, Emma och Oliver (9 månader respektive 3 år gamla), och hade därför lite svårt att följa vad som skedde på planen. Istället gick mycket tid åt för att dra upp Emmas mössa som ideligen halkade ner framför hennes ögon. Och när jag inte var sysselsatt med det drog Oliver iväg mig till kiosken för att köpa glass. Jag hann dock uppfatta att Askeröd spelade ganska bra och hade flera lägen, bland annat ett gyllene läge där en oturlig bollstuds gjorde att bollen flög över mål snarare än in i mål. Askeröds glada spel till trots var det Torna Hällestad som lyckades göra mål i första halvlek. Två stycken dessutom. Jag såg dessvärre inte något av dem. Men Emma gjorde det säkert eftersom jag vid det laget hade slitit av henne mössan.

I andra halvlek fortsatte Askeröd dominera. Men utan att utnyttja de chanser som uppstod. Vid ett tillfälle ville man dessutom ha straff utan att få gehör från domaren något som fick tränare Bengt BP Persson att lite lätt slita i en försvarslös hörnflagga. Dock visade det sig snart att Bengt inte skulle behöva slita sitt hår, åtminstone inte i denna match. Målen började trilla in ett efter ett. 1-2 kom efter kalabalik i Torna Hällestads straffområde. 2-2 kom när Rolle Jönsson fick skallen på ett väl avvägt inlägg. Och matchvinnande 3-2 kom när Johan Svensson majestätiskt gled igenom Tornas mittfält och försvar innan han placerade in bollen med en enkel bredsida. Glad sprang han därefter för att krama om några entusiastiska bollpojkar och sekunderna senare samlades hela laget för att fira det vackra målet och den starka vändningen.

Torna Hällestad hade efter Johans mål ett par halvchanser men kom inte riktigt nära. Istället var det Askeröd som kunde avgjort med ett fjärde mål på straff, men den slogs inte bättre än att målvakten kunde rädda. Till slut var det tveklöst en rättvis seger för Askeröd i en fin hemmapremiär där både spelare och ledare fick betalt för hårt arbete. Själv kunde jag glatt återvända hem efter att ha njutit fin fotboll, en trevlig stund med barnen och, inte minst, sköna kalla vindar.