Askeröds IF vann igen!

På torsdagskvällen bjöds det åter upp till fotbollsunderhållning på Kyavallen när Askeröds IF spelade sin andra hemmamatch för säsongen. Första gången gick det bra; då var Torna Hällestad på besök och fick se sig besegrade sedan Askeröd vänt 0-2 till 3-2 i andra halvlek. Denna gång skulle Skivarp stå för motståndet, ett lag som hade börjat serien med fyra raka förluster. Så det fanns nog en hel del besökare på Kyavallen som hoppades på en enkel match för Askeröd.

Det dröjde inte heller länge förrän hemmalaget tog ledningen. Efter den andra hörnan på kort tid så lyckades Johan Svensson efter ett visst mått av kalabalik i straffområdet forcera in bollen i mål. En perfekt start för Askeröd. Men trots den fina starten och trots att Skivarp inte tagit någon poäng hittills i serien så var det Skivarp som efter målet började dominera. Genom småtrevlig fotboll kombinerade man sig fram flera gånger och hade det inte varit för några hjältemodiga insatser både av Askeröds försvar och av målvakten Rikard Persson så hade Skivarp kunnat göra både ett och två mål. När domaren lät visselpipan ljuda för halvtidsvila ledde Askeröd med 1-0, men Skivarp hade varit det spelförande laget.

Mönstret fortsatte i andra halvlek. Skivarp, med sina kvicka spelare, höll bollen inom laget och försökte nå fram till Askeröds mål. Återigen gick det därför emot logiken när Askeröd i ett av få anfall lyckades göra 2-0 genom den gamle målkungen Johan Jönsson. Det var ett mål som spred lättnad både i Askeröds lag och bland publiken; känslan var ju att Skivarp mycket väl skulle kunna göra ett mål, men nu fanns det en buffert. Och Skivarp kom närmre och närmre. Vid ett tillfälle svingade man in bollen från vänster och fick ett par chanser att placera in bollen i Askeröds mål innan Johan Svensson på något märkligt sätt lyckades stå i vägen och få bollen till hörna. Ju längre halvleken led, desto mer började Askerödsspelarna dessutom ta optimistiska men kanske lite huvudlösa beslut. Några gånger tappades bollen i farliga lägen och några gånger hamnade man fel i positionsspelet. Och med 20 minuter kvar av matchen fick Skivarp också in bollen i målet till 2-1 efter en straff.

Men närmre än så kom inte Skivarp. Askeröds mittback Rolle Jönsson, planens bäste, städade undan alla de gånger det började närma sig målchans för bortalaget. Och jublet blev stort när matchen tog slut, en match där Skivarp hade visat fint spel men Askeröd varit det effektivare laget. Ibland räcker det gott så.

Som sagt gjorde Rolle Jönsson en berömvärd insats i försvaret. Ibland blir han kanske lite het på gröten, exempelvis när han några gånger vid ställningen 2-0 drog iväg i djupled mot Skivarps mål med ambitionen att kröna den fina insatsen med att göra mål. Det man annars önskar av försvarare är ju att de försvarar, särskilt när man leder. Bäst i laget var han ändå, brytningssäker och trygg. I övrigt var det kul att åter se Johan Jönsson på Kyavallen efter ett par säsongers frånvaro. Johans kropp verkade mjukna till ju längre matchen led och mot slutet kunde han både dribbla och få med sig enkla frisparkar. Vid ett tillfälle hjälpte han dessutom till nere på egen vänsterbacksposition. Då blev jag förvånad. Faktum är att jag vill lyfta fram ännu en Jönsson, nämligen Jonathan Jönsson som slet berömvärt på mittfältet och tog stort ansvar i positionsspelet. Men med det sagt och innan jag anklagas för att särbehandla människor med namnet Jönsson ska hela laget ha en eloge för en fin kämpainsats.

  

I tur och ordning; Rolle Jönsson, bäst för dagen, samt målskjutande Johan Svensson och Johan Jönsson