Åter dags för sommarfest i Askeröd

Som liten var det obligatoriskt för hela släkten att infinna sig hos mormor varje jul. Väl på plats hamnade sedan jag, min syster och mina kusiner vid barnbordet i köket (en tradition som höll i sig även när mina kusiner hunnit bli mer än 30 år gamla) medan de vuxna hängivet åt skinka och prinskorv inne i matsalen. Dopp i grytan fanns också framdukat, liksom kexbricka, men dessa saker åt ingen av; traditionen bestod i dessa fall av mormors beklaganden över att ingen doppar i grytan eller äter kex. Och så fortsatte det, med en glögg-glad Gustaf (mormors gubbe) serverandes värmande glögg för alla, med julklappsöppning vid bruna soffan, med risgrynsgröt och trötta avskedskramar framåt midnatt. Samma visa julafton in och julafton ut – och den fras som återkom allra flest gånger under våra firanden var denna: ”Tänk att det redan gått ett år sedan sist!”

När det nu åter är tid för sommarfest i Askeröd är det nog många som säger precis som vi gjorde om jularna hos mormor. ”Tänk att det redan är dags igen. Hur kan ett år gå så snabbt!?” Särskilt känns det nog så för dem som varje år arbetar hårt för att festligheterna ska bli av – en ganska stor mängd människor som hjälper till med allt ifrån att sätta upp tält till att dirigera trafik. När jag träffar Bengt Friberg, en av dem som är allra mest involverade, förväntar jag mig att han ska vara smått sönderstressad. Men det är han inte. Tvärtom har han och Lars Ingvarsson, de två som tillsammans ansvarar för att samla ihop fynd och bråte till loppmarknaden under hela året, ett par vilodagar såhär helgen innan 2017 års eldprov. Bengt berättar att anledningen är att de redan fyllt alla lagerlokaler och nu måste avvakta till nästa vecka innan de kan fortsätta samla in. Då kan de köra allt direkt till idrottsplatsen istället för att först köra det till ett lager. Han slår upp dörrarna till ett lager och berättar vidare:

Bengt Friberg tillsammans med massor av saker till Askeröds Loppmarknad.

– Från måndag blir det full fart. Då sätter vi upp tält och gör i ordning för att ta dit alla saker. Under onsdag och torsdag packar vi sedan upp och ställer i ordning. Ofta är dessa dagar också fina, det finns många familjer som kommer och även barnen tycker det är kul att hjälpa till. På torsdagskvällen har vi nu också infört en middag för alla som hjälper till under veckan som tack och även då blir det musik och underhållning.

Medan vi pratar ringer Bengts mobil ett par gånger. Även om hans åtagande att samla in saker till loppisen sträcker sig över hela året är det förstås särskilt mycket just nu. Under åtta år har han haft uppdraget och har också uppbackning från sin fru Ann-Kristin som bland annat har hand om porslinet, eller ”skrället” som det kallas på internspråk. Under loppisen är detta den mest populära avdelningen och bara där  finns 30 stycken säljare på plats. Totalt finns det runt 100 säljare på området. En beundransvärd mängd människor som därutöver kompletteras av andra som hjälper till på andra sätt. Bengt berättar att det oftast är samma personer som är med år efter år och att det är ett fint gäng. Men han framhåller också att återväxten är viktig och att det ideala vore om det hela tiden fyller på nya varje år. På så sätt kan de nya få tid att lära sig medan de mer rutinerade fortfarande är med.

Låt oss hoppas att kommande vecka blir bra för Bengt och alla andra som hjälper till under Askeröds sommarfest. Och låt oss hoppas att alla besökare får en trevlig stund i vår vackra by. Tänk att det redan gått ett år sedan sist!

 

Det går fortfarande bra att ringa Bengt om ni önskar att skänka saker till loppmarknaden. Skulle ni vilja hjälpa till under veckan är det också välkommet och även då är det Bengt ni ringer. Särskilt onsdagen och torsdagen när allt ställs i ordning är dagar då hjälp behövs. Alla som hjälper till bjuds på middag och underhållning under torsdagskvällen. Bengts telefonnummer är: 0709543682