Folkfesten som betyder mer än vi anar

Sommarfesten är ett av Askeröds signum. År efter år lockas besökare till loppmarknad, mat, dans och dryck. Medan andra arrangörer har svårt att upprätthålla det ideella engagemang som krävs eller har svårt att locka tillräckligt stor publik verkar Askeröds IF ha hittat rätt. Under fyra dagar tog jag mig till festområdet för att betrakta spektaklet, för att prata med besökare och för att förstå det engagemang som ligger bakom. Mitt bland glädje, kamratskap och celebra besök fann jag en fest som betyder mer för bygden än vi kanske anar.

Måndag den 24 juni, kl 11.30 – Förberedelserna drar igång

Med Oliver i barnstolen på pakethållaren vinglar jag iväg mot Askeröds IP. Ovanför oss tornar en grå himmel som hotar att öppna sig, men det bryr vi oss inte om. Under ett par dagar framöver ska vi resa bort men både jag och Oliver vill gärna besöka idrottsplatsen först. Redan i förra veckan upptäckte Oliver ett stort vitt tält som inte brukar vara där vid fotbollsmålen. Nu vill han se tältet på nära håll.

Väl på plats får vi parkera utanför eftersom en lastbil blockerar ingången. Ett gäng glada entusiaster är i färd med att lasta av hundratals stolar som ska in i tältet. Några andra monterar upp tält inför lördagens loppmarknad. Arbetet har kommit igång på allvar och pågår under hjärtliga men ändå koncentrerade former. Jag får välkomnande handslag av Johan Svensson, till vardags härförare i AIF:s herrlag, samt Roland ”Rolle” Jönsson som huserar i samma lag. Särskilt lyckosam har Johan varit med många mål och fint spel under våren, medan Rolle främst haft huvudrollen i matcher mot Torna Hällestad där han lyckats knoppa in två bollar, något han är särdeles stolt över. Men denna vecka vilar Rolle från åtaganden på planen och är istället, tillsammans med lastbilens ägare Anders Jönsson, en av två festgeneraler. Oliver välkomnas av glada tillrop även han och får dessutom en kram av sin ungdomstränare i laget för 4-åringar, Oskar Sjöstrand. Oliver skiner upp. Med råg i ryggen tar han i och börjar lyfta stolar. Han överöses av komplimanger. ”Så stark du är!” utropar snart sagt varje person som ser honom och för varje gång han hör det ler han lite bredare. Därefter spenderar vi stund med att hjälpa till vid tältresning. Oliver både ställer upp tältstolpar och klättrar på dem. Trots allt arbete som behövs göras känns det märkligt nog redan festligt. Det ligger en känsla av stolthet i luften. En stolthet över att under regntung himmel göra något för bygden och för dess ungdomar. Men också glädje helt enkelt för att det är kul att arbeta tillsammans. Och Oliver, ja han är så glad att ett besök på Tivoli inte skulle ha skänkt mer lycka.

 

Fredag den 28 juli, kl 16.30 – samtal med en stolt festgeneral

När jag åter ankommer Askeröds IP, bara några timmar innan 2017 års sommarfest i Askeröd ska inledas, möts jag av en idyll. Även denna gång blockeras entrén av ett fordon, denna gång bandet Perikles turnébuss. Bakom bussen har det stora festtältet prytts med björk och belysning. Långborden är dukade. Ute på planen bortanför bajamajorna är fynd och bråte utspridda inför morgondagens loppmarknad. Allt är prydligt arbetet är färdigt. Det är redo för fest.

Det tar inte många sekunder innan jag välkomnas av festgeneralerna Rolle och Anders. Tillsammans är de nu vid slutpunkten av veckans arbete och slutpunkten av månader av planering. Båda vittnar om rejäl trötthet, men även om de är trötta är de glada och särskilt Rolle strålar av lycka. När han berättar om veckan märker jag en genuin stolthet över hur veckans alla förberedelser har gått.

– Jag är trött nu. Riktigt sliten. Ser fram emot att ha en veckas semester med familjen nästa vecka. Men så bra det har gått! Särskilt igår, på torsdagen, då vi för första gången hade med oss ungdomssektionen och alla föräldrar. Det var så roligt! Barnen hittade leksaker som de började leka med, några spelade fotboll, föräldrarna arbetade med att få fram alla saker till loppmarknaden. Plötsligt var vi bara färdiga. Och sen hade vi middag och underhållning under kvällen, med 120 personer här. Jonas, är ni hemma bara måste ni vara med nästa år!

Rolle till vänster och Anders till höger – stolta festgeneraler

Medan orden forsar fram vet jag inte vad som är härligast; det Rolle säger eller den gnista jag ser i hans ögon. Det är en gnista som inte är sådär vanligt förekommande och som man med lite tur kan skönja hos någon som hoppat bungyjump. Uppenbarligen går gnistan att få även i Askeröd. Den smittar av sig och jag känner mig plötsligt lycklig medan Rolle fortsätter vad som börjar kännas mer som en monolog än ett samtal. Han berättar om sin fru Frida som varit med för första gången och älskat det och om hur hans son vaknat tidigt varje dag för att försäkra sig om att pappa inte åkt utan honom. När han för uppemot femte gången med eftertryck förklarar att jag och familjen inte kan utebli vid 2018 års förberedelser börjar jag tro på honom. Jag slås av att sommarfesten har potential att bli mer än ett besöksmål för festsugna under fredagen och lördagen. Kanske är förberedelserna, där människor i bygden möts, lär känna varandra och uträttar något meningsfullt tillsammans, det som egentligen utgör festens hjärta? Var det inte just det jag kände redan i måndags när Oliver glatt bar stolar och ställde upp tält? Det känns vackert. Jag börjar så smått längta 361 dagar framåt i tiden.

När Rolle pratat av sig det mest glädjesprakande och går över på ett djupare plan. Då märks det att hans engagemang som festgeneral bottnar i en övertygelse om vikten att arbeta för ett väl fungerande lokalsamhälle.

– För mig har det varit viktigt att få in ungdomarna och deras familjer här under festveckan. Jag vill gärna vara med och skapa ett större vi. Jag vill inte att det ska kännas som att Askeröds IF har en herrsektion och en ungdomssektion, det ska bara vara ”vi”. Det är därför jag är så glad nu när det blivit så bra under veckan. Nu ser jag fram emot att arbeta vidare med ungdomarna och deras familjer nästa år. Jag ser gärna också att vi i större utsträckning får med människorna som bor allra närmst omkring här i Askeröd även om de kanske inte är intresserade av fotboll. Vi-känslan är det som bygger upp små samhällen och det vill  jag utvidga till att involvera ännu fler. I slutänden har vi nog alla det gemensamt att vi gärna ser pengar komma till bygden och att vi sedan försöker behålla dem där.

Vid det här laget är det många som vill avbryta samtalet. Det mesta är färdigt men Rolle är ett hett villebråd fortfarande. Han behöver hjälpa Perikles vid scenen. Någon ropar åt honom att koka kaffe. Han behöver binda fast en presenning som håller på att blåsa bort. Vi kommer överens om att fortsätta samtalet en annan dag. För vem vill inte fortsätta ett samtal om Vi-känsla och om att behålla pengar i bygden? Gnistan i ögonen är kvar medan Rolle skyndar iväg.

 

Fredag den 28 juli kl 17.15 – Samtal med Pex Svensson, basist i Perikles

I ivern att skapa mig en bild av Askeröds sommarfest vill jag inte gå miste om chansen att prata med Perikles, ett på senare år stående inslag på fredagskvällen. Medan bandet ställer fram instrument får jag under en kort stund prata med bandets basist, Pex Svensson, som visar sig ha gjort lumpen med min far (världen är bra liten). Först behöver vi hjälp för att fastslå vilken gång i ordningen bandet är på plats. Efter förfrågningar kommer vi fram till att det är sjätte gången.

– Och det är alltid lika roligt. Det är något särskilt att vara med så många år i rad och att se att det blir fler besökare varje år. Känslan att vara uppskattad är härlig och det känner vi att vi är här i Askeröd, inte minst av arrangörerna som helt klart tror på oss som en del av deras program. Det betyder mycket.

Pex Svensson – basist i Perikles

Jag vet inte om det är geografiskt betingat men som Smålänning med periodvisa utflykter till Örebro och Göteborg hade jag aldrig hört talas om Perikles innan jag flyttade till Skåne. Här märkte jag snart att bandet betraktas som en kulturskatt och uppskattas av alla. När jag frågar Pex om de är särskilt uppskattade i Skåne tror han att det kan vara så och att det säkert beror på att bandet är från Ystad och har hållit på länge. Själv har han varit med i bandet i 43 år. Lite oroligt frågar han om jag, trots att jag är Smålänning, hört Perikles mest kända dänga Var ska vi sova i natt. Såklart vill han ju att bandet på något sätt ska existera även norr om Skåne. Och jo, den låten har jag ju hört. Jag tackar Pex och framåt kvällen hör jag dängan igen, ackompanjerat av en vrålande publik. Trots att jag bor en ganska bra bit från festen somnar jag och familjen till musik i luften.

 

Lördag 29 juni kl 12 – Folk rusar som galningar

För dem som har ork kvar efter fredagens bravader är loppmarknaden på lördagen en självklarhet. Till denna har människor skänkt saker under ett helt år och nu ska finess och många gånger rå styrka användas när marknadens besökare intar området för att finna fynd. Själv har jag intagit en position på Byaloftet för att från ovan fotografera när vanliga människor för några sekunder ser ut som kor släppta på vårens första bete. Jag har dottern Emma, 1 år, med mig så att min kära fru helhjärtat ska kunna delta i jakten. Emma pekar glatt mot folkmassan när klockan slår tolv och grindarna öppnas.

När det värsta springet avtagit tar jag med mig Emma ner på slagfältet. Jag hör tillrop på alla möjliga dialekter och språk. Ser besökare som skrattar och gläds. Ser vänner och grannar som jag aldrig tidigare betraktat som särskilt köpglada shoppa loss rejält. Det ligger uppenbarligen ett vinnande koncept i att erbjuda begagnade varor.

Familjen Snygg

Medan jag funderar på om det kan bero på en miljömedveten befolkning, en önskan att finna originalitet eller bara på att folk i allmänhet gillar att fynda träffar jag på familjen Snygg. Så sent som förra veckan såg jag dem skänka en stor mängd saker till loppisen och nu frågar jag om de är där för att köpa tillbaka sakerna. Robert Snygg förklarar att så inte är fallet men att de vid flera tillfällen återlämnat saker de köpt på loppisen. På så sätt har Askeröd IF kunnat sälja samma sak flera gånger, något Robert bara tycker är bra eftersom varje peng som stannar i bygden är bra.

Utländskt besök i Askeröd

Men även om loppisen lockar stora delar av den lokala befolkningen så finns det besökare med mer exotiskt ursprung. När jag hör vad som ser ut som en familj språka på både tyska och spanska kan jag inte låta bli att fråga vad som lockat dem till marknaden. Det framkommer då att en av dem bor i Malmö och att han i år bjudit in vänner som vill följa med på marknaden. De förklarar att något liknande inte finns i Tyskland – där har idealismen ersatts av affärsmän som vill tjäna så mycket som möjligt på allt. Att människor skulle få för sig att skänka saker till en idrottsklubb för att på så sätt hjälpa den skulle inte hända. Att det dessutom finns goda möjligheter att fynda gör det till ett fantastiskt koncept både för klubben och besökarna.

Jonas Sykfont

En annan besökare som uppskattar loppmarknaden är Jonas Sykfont som återkommer till Askeröd varje år. För de som tillhör min generation är Jonas en välkänd komiker som tillsammans med humorgänget Varan-TV präglat själva sinnebilden av vad uppfattas som roligt. När jag stöter på honom med en påse tyger i handen blir jag en smula star-struck (för er som inte känner till Varan-TV finns här två klipp där Jonas figurerar mer och mindre). Jonas berättar att hans föräldrar och syster bor i Askeröd att just denna helg innebär ett traditionsenligt besök i byn. I år har han införskaffat tält, en ny gräsklippare och en jordfräs som inte fungerar. Det är tydligt att han inte riktigt vet vad som hände när han införskaffade den icke fungerande jordfräsen, allt gick så fort. Men han har gott hopp om att en mekaniker hemmavid ska få ordning på fräsen.

Trots att ett ihärdigt, nästan retfullt regn stör i stort sett hela loppisen känns det som en succé. Människor väljer uppenbarligen att komma oavsett väder. Och när jag pratat med några besökare kan jag slå fast att vinnarkonceptet inte bara ligger i möjligheten att fynda. Det ligger också i att varje köp utgör en hyllning till det ideella arbetet. Besökarna köper mer än gärna en inte fungerande jordfräs eller saker som de skänker tillbaka året därpå eftersom pengarna går till något bekant som känns bra. Till ett föreningsliv och en idealism som fortfarande betyder så mycket för Sverige. Själv vänder jag denna dag hem med ett runt bord, två stolar och en liten byrå. Åtminstone bordet känns en smula överflödigt, men vad gör det?

 

Söndag 30 juli kl 11 – dagen efter

För sista gången under veckan beger jag mig till Askeröds IP. Båda barnen är med; Oliver som gärna vill och Emma som inte riktigt vet vad hon vill (men som är sugen på det mesta). Vi möts av ett järngäng: de allra mest dedikerade som nu trötta efter en veckas slit plockar ihop allt igen. Johan Svensson, härföraren, muttrar något om att han är sleten. Rikard Persson, AIF:s ordförande, och Håkan Löfqvist, styrelseledamot, bär stängsel. Bengt och Mia Persson, paret som för många åren fann varandra som spelare i AIF och blev kvar i byn, stöttar upp där det behövs. Ann-Kristin Friberg och Anna Bengtsson rengör gamla klubbstugan och konstaterar att den behöver renoveras. På sina håll regnar det in. Emellanåt samtalas det en aning om att Blender, lördagskvällens band och tillika Sveriges bästa dansband 2016, var riktigt bra och hade förtjänat en större publik. Uppenbarligen hade man från arrangörshåll hoppats på lite mer gäster.

Medan jag vandrar runt på området tänker jag tillbaka på samtalet med festgeneralen Rolle Jönsson. Helt klart finns det redan en stor skara människor som står upp för klubben och som gör ett enormt jobb. Människor som tar av sin sommarsemester. Människor som fortsätter när tröttheten slår in. Men även om allt har gått bra och att årets fest i stora delar var en succé går det inte att luta sig tillbaka. I små samhällen går det inte att ta något för givet, det krävs hela tiden att fler vill vara med. Att vi-känslan omfattar fler. Och kanske är det så att festen inte bara har sin storhet i att den inbringar pengar till klubbens verksamhet i synnerhet och till bygden i allmänhet. Kanske är det också här, under hela veckans förberedelser och under själva genomförandet, som den där vi-känslan växer och frodas.

Det har nästan gått en vecka sedan jag och Oliver drog till Askeröds IP för att kolla på festförberedelserna – och till min förvåning upptäckte att festen redan hade börjat. Ett stort tack till alla som varit med!