Inspirerande berättelser: Holma skogsträdgård

För den som är intresserad av en levande landsbygd finns mängder av inspiration att hämta från andra byar och platser. Det kan handla om saker i stort eller smått, utförda av enskilda eldsjälar eller många, allt med syftet att skapa gemenskap och trivsel i lokalsamhället. I ett gäng kommande texter kommer vi lyfta fram sådana exempel, med förhoppning att de ska vara intressanta, underhållande och i vissa fall också inspirerande. Kanske finns det någon i Askerödsbygden som vill göra något liknande? Vi hoppas ni kommer uppskatta läsningen!

Efter att ha plockat äpplen från fruktträdgården vid Anderssons rör i Orås till de senaste årens äppelmustning har vi i år genomfört beskärning av träden, planterat ett par nya och byggt bänkar och bord att sitta vid. Målet är att skapa gemenskap kring en produktiv plats som kan glädja och förse bygdens boende med frukt för många år framöver. För visst borde en gemensam fruktträdgård vara en självklarhet i varje bygd!

Men det finns förstås andra platser som har kommit ännu längre än oss. Ett nära befintligt exempel finns på Holma gård i Höör där det finns en skogsträdgård som är öppen för alla. Visserligen skiljer den sig från andra fruktträdgårdar på så sätt att den utgör klassrum för folkhögskolekurser och därmed ständigt sköts om av personal och deltagare. Men inte desto mindre skvallrar den om vilken potential som finns för varje bygd som utvecklar en egen skogsträdgård. Det blir en plats för matproduktion, en plats för umgänge med naturen och en plats för lärande och läkande. Mest fascinerande är kanske alla de fördelar som kommer av att samarbeta med naturen. Som att varje år kunna ta nya sticklingar, ympa träd, hämta frön eller dela plantor. Från Holma skogsträdgård kan besökare ta med sig växter hem, samtidigt som de blir kvar på Holma. Då är det enkelt att dela med sig. Och vem vet, kanske kan vår egen fruktträdgård hos Anderssons rör med tiden bli mer och mer som en skogsträdgård…

På dessa två länkar finner ni ett höstigt reportage från 2019 med Holma folkhögskolas lärare Johanna Johansson.

Skogsträdgården på Holma del 1 – https://www.youtube.com/watch?v=vOsEyt52YL8

Skogsträdgården på Holma del 2 – https://www.youtube.com/watch?v=3mLzXFheSSU&t=1127s