Hemestertips: Askeröds mosse på vintern

Under sommaren 2020 skrev jag om ett antal hemestertips i närområdet. Bakgrunden var att Covid-19 tvingat de flesta av oss att fira semester på hemmaplan och då är det förstås trevligt med tips om lokala attraktioner. Nu är vi framme i februari 2021 och Covid håller oss fortfarande hemma. Därför kommer här ännu ett hemestertips, denna gång med vinterns prägel.

Vi har skrivit om Askeröds mosse förr här på hemsidan. För några år sedan anordnades en promenad i detta vackra område, beläget bara några hundra meter från Askeröds bykärna invid vattenverket. Det har under många år, tack vare markägaren Bengt Bengtssons skötsel, varit ett besöksmål för personer som gillar stilla natur och fågelliv. Den intresserade kan läsa här om området och här promenaden.

Denna vår var området, som det ofta är såhär års, vattenfyllt när kylan slog till. Vattnet, som på vissa håll bara var några centimeter djupt, frös och blev snart till ett underbart landskap av is. Ungdomar i byn upptäckte snabbt möjligheten till skridskoåkning och naturintresserade fick ett sällsynt tillfälle att vandra ohindrat till mossens alla hörn. Med klar fast is under fötterna är det en fascinerande upplevelse där mossa, gräs och grenar frusit fast där just under ytan. Ett besök innan kylan försvinner och isen smälter rekommenderas varmt.