Trafikverket svarar på medborgarförslag

En av de frågor som byföreningen och enskilda invånare i bygden arbetat mest med under senare år är vägen som går mellan Löberöd och Östraby, genom Dala och Västerstad. Många hade önskat sänkt hastighet på sträckan, inte minst genom Dala där hus finns samlade på båda sidor av vägen. Ett annat förslag har varit att få till en cykelväg för att förbättra säkerheten för dem som till äventyrs vågar cykla i bygden.

Senast i raden är det Linda Stenbeck, numera styrelseledamot i byföreningen, som drivit frågan. Som en följd har hon nu nåtts av svar från Trafikverket som trevligt men bestämt berättar att inga förändringar inom deras ansvarsområde planeras. Det Trafikverket hade kunnat satsa på är saker som fartkameror och/eller olika typer av farthinder, men det är således inte att förvänta. Anledningen är att Trafikverket måste lägga pengar på sträckor där det kör fler bilar.

Byföreningen kommer dock fortsätta påtala behovet av åtgärder på sträckan vid lämpliga tillfällen. Som det är just nu är det farligt att befinna sig utmed vägen, något som gör att få väljer att cykla i bygden trots att viljan finns. Vägen utgör dessutom ett effektivt hinder för kontakter grannar emellan, något som försvårar ambitionen att uppmuntra naturliga möten och en levande bygd.