Folkhögskolekurs ramar in Askeröd

I söndags rullade Askeröds egen folkhögskolekurs vidare, denna gången med temat konst. Föreläsare var Trevor Graham, boende i Dala, som berättade om konst som ett sätt att skapa gemenskap. Uppbackad av en diger kavalkad foton och erfarenheter berättade han om hur nordöstra England använt just konst som ett sätt att ta sig igenom tuffa tider efter att den stora gruvindustrin försvann från området.

Angel of the north i Gateshead

Genom insatser i det stora och det lilla har nu städer som Newcastle och Gateshead blivit berömda för sin konst och gett flertalet människor en tro på framtiden. Värt att minnas är då att det inte bara är de storslagna sakerna, bäst exemplifierat av maffiga Angel of the North, som burit förändringen – lika viktiga har små gräsrotsinitiativ varit.

Trevors berättelse handlade visserligen främst om England och ett område där som var i stort behov av nya identitetsskapande inslag. Men det är inte bara där som människor och samhälle tvingats till förändringar. Även i våra skånska småbyar är det till exempel inte så länge sedan det såg betänkligt annorlunda ut, något som kanske mest märks i att de flesta typer av service har försvunnit. Urmakare, mejerier, slakterier, bagare, caféer, mataffärer, järnvägsstationer, postkontor, skolor – alla är de saker som inte för så länge sedan fanns i de minsta av orter men som sällan gör det längre. Frågan är vad som nu utgör den lilla byns identitet – vad vi har med oss från svunna tider och vad vi vill göra med framtiden. Vad vi än kommer fram till kan exemplet från England visa att konst kan vara nyckeln i arbetet att skapa gemenskap och stolthet för det unika i platsen.

Inramad stationspark

Dagen avslutades med en uppskattad rundvandring där Askeröd beskrivs genom inramade bilder och dikter. Nedan återges en Haiku skriven av Yvonne Hammer, deltagare på kursen.

Vindsus i praktek

blommande rhododendron

skriande råkor.

Munter promenad

fånga bild genom träram

himlen är gråvit.