Tankar från bokcirkel den 25 september

Det blev en oväntat inspirerande läsecirkelkväll som tog en överraskande vändning. Ingen hade anmält sig men jag var på plats i alla fall, i fall att någon skulle dyka upp – och en person dök upp. En lantbrukare som inte hade läst någon av böckerna och som bara någon dag tidigare hade sett programmet och fångats av titeln ”Hur övervinner vi klimatkrisen?”.

Han hade mer att lära mig än jag honom med konkreta förslag på hur vi kan minska koldioxidutsläppen och binda kolet i jorden. Idéer som stöds av forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Thomas Kätterer, professor i ekosystemekologi på Sveriges lantbruksuniversitet skriver: det stämmer att cover crops (mellangrödor eller fånggrödor) har en positiv effekt på kolinlagring i marken. Reducerad jordbearbetning har många positiva effekter såsom mindre dieselförbrukning, färre arbetstimmar, minskad ytavrinning m.m.

Det är metoder för hemmaodlaren såväl som för lantbrukaren. Det viktigaste yrket: lantbrukare, den som sköter och förvaltar jorden som ger oss mat, liv och hälsa.

En lantbrukare och en religionspsykolog samtalar om klimatkrisen och hur vi kan rädda vår jord – ligger en del av svaret i hur vi brukar jorden?

Har du tankar, funderingar eller idéer omkring klimatkrisen och tankar på vad du vill göra för att övervinna den? Har du praktiska tips, erfarenheter eller boktips som du gärna delar med dig av till andra?

Boken Intelligenta växter. Den överraskande vetenskapen om växternas hemliga liv är lättläst, underhållande och lärorik. Boken Lev enklare är också lättläst och full av enkla tips för vardagen.

Kom med på nästa träff den 30 oktober på Byaloftet. Kom som du är och med det du har. Det finns inget läsetvång. Vi samtalar, lyssnar och inspirerar varandra. Tillsammans finner vi nya vägar och mer energi för att göra en skillnad. Vi behöver ge den unga generationen med Greta Thunberg i spetsen livsmod, tillförsikt och livsmening.

/ Yvonne Hammer