Inspirerande berättelser: Önneköp

För den som är intresserad av en levande landsbygd finns mängder av inspiration att hämta från andra byar. Det kan handla om saker i stort eller smått, utförda av enskilda eldsjälar eller många, allt med syftet att skapa gemenskap och trivsel i lokalsamhället. I ett gäng kommande texter kommer vi lyfta fram sådana exempel, med förhoppning att de ska vara intressanta, underhållande och i vissa fall också inspirerande. Kanske finns det någon i Askerödsbygden som vill göra något liknande? Vi hoppas ni kommer uppskatta läsningen!

Vår första berättelse hämtar vi ifrån vår härliga granne i öster, Önneköp. Här verkar invånarna skapat en fin sammanhållning och det har många gånger gjorts med metoder som bygger på en rejäl dos humor. Precis som nationer runt om i världen byggt upp symboler för tillhörighet har Önneköp utropat sig som egen republik, har utvecklat en egen flagga, de har ett gäng mer eller mindre självutnämnda ministrar och de har en gemensam fiende i Huaröd som de med jämna mellanrum invaderar med sin egen armé. Vid något tillfälle ska anfallet ha skett från luften med hjälp av fallskärm. Kanske låter det fientligt och överdrivet nationalistiskt, men åtminstone utifrån sett förefaller allt göras med sådan värme att det är lätt att uppskatta. Och själva syftet, att bygga känsla av gemenskap lokalt, lyckas de väl med.

I höstas nådde byns humoristiska framtoning nya höjder när man skickade in en ansökan om att få arrangera ett kombinerat vinter- och sommar-OS till Internationella Olympiska kommittén (IOK). Sådana initiativ hör givetvis inte till vanligheterna och mycket riktigt uppmärksammades det i riksmedia där byns kulturminister Arnold Äventyraren blev intervjuad i Tv4 (kolla gärna inslaget här). Genom att klicka på länken här nedanför kommer ni till en pdf där ni kan läsa Önneköps ömsom humoristiska och ömsom magstarka ansökan, som alltså skickades in till IOK på riktigt, innehållandes meningar såsom att ”Cyklisterna får de mest utmanande banor som någonsin skådats med ett snitt på 20 kurvor och 5 vilda djur per kilometer väg” och att ”Backhoppning förläggs bakom Enocks lada i den ”rälia” och branta skogsbacken i Långaröd”. Och medan ni läser kan ni fundera på om vi i Askerödsbygden hade kunnat göra en ännu bättre ansökan…

Önneköp söker OS