Hemestertips: Vombsjön

Sommaren är här, men för många blir den inte som planerat. Resor har blivit inställda, besök från vänner blir inte av. Det kommer bli en semestertid där de flesta stannar hemma. Intressant nog finns det sedan ett par år ett nytt ord för detta fenomen: Hemester. Det myntades i Sverige första gången i radioprogrammet spanarna och räknas sedan 2009 som ett ord i svenskan. Betydelsen är ”en semester som spenderas nära hemmet.”

Under närmsta tiden kommer vi här på hemsidan skriva om olika platser som finns i eller i närheten av vår bygd. Allt från storslagen natur till småskaliga smultronställen. Om någon av er som läser vill tillföra ett lokalt utflyktsmål får ni gärna bidra. Maila text och bild till askerodsbygdens.byforening@gmail.com.

När vänner frågar mig vart Askeröd ligger brukar jag svara mitt i Skåne. Om de ber mig att utveckla utgår jag från möjligheten att bada: för att känna på det salta vattnet kan jag välja tre olika kuster – väst, syd och öst – och jag har fyra mil till vardera. Exemplet är visserligen bra för det säger något om vart Askeröd är beläget (vilket är syftet) men det är dessvärre inte sanningsenligt. Om jag vill bada går färden till Vombsjön.

Det finns säkert flera platser runt Vombsjön att bada på. Kanske har ni andra favoriter, men jag föredrar östra stranden som ligger vid Övedskloster. Bara det faktum att Övedskloster är i närheten, och att färden till badplatsen därmed går igenom vackra skogar och alléer invid ett slott, höjer upplevelsen rejält. Och väl på plats går det att välja och vraka plats på en strand som sträcker sig flera kilometer lång. Betydligt längre än många stränder utmed kusterna, som vanligtvis nämns som svenska turistparadis. Eftersom den ligger på östra sidan av sjön får stranden också den bästa av förutsättningar för kvällssol. Att avsluta en varm sommardag med en färd till sjön och följa solens färd ner under ett dopp i Vomb – ja, mycket finare än så blir det inte.